Wielertoerclub Houten ’80, al 40 jaar gezond fietsen

Al ruim 40 jaar draait het bij WTC Houten ’80 om de fiets en het fietsen, maar met name om de leden, en…., voor elk wat wils.

Reeds vanaf het begin, in 1980, toen een klein groepje van 50 enthousiastelingen begon, in 1981 aangevuld met 19 recreanten, was er sprake van veel activiteiten die in clubverband werden gedaan en die uiteindelijk hebben geleid tot, anno 2018, een club van meer dan 250 toerleden en 75 recreantleden met een eigen clubgebouw aan de Kruisboog van waaruit veel activiteiten worden georganiseerd.

Maar waarom zou je eigenlijk in clubverband gaan fietsen?
Omdat samen met anderen fietsen toch een heel andere beleving geeft dan in je eentje.
Stel je voor, een vertrek vanaf het clubhuis, waar op een zondagochtend met een beetje redelijk weer om 8.15 uur zich al snel circa 75 leden hebben verzameld die met smart staan te wachten tot de toerleider het sein van vertrek geeft. En dan vertrekken om 8.30 uur de groepen waarbij iedere groep een andere tocht maakt met een eigen kruissnelheid.

Gedurende de week kan er in clubverband ook op maandagavond, dinsdagavond, woensdagochtend en op donderdagavond worden gefietst. Als je wilt gaat het er serieus aan toe, maar je kunt ook een langzamere groep kiezen, alles is mogelijk en niets moet.

De club faciliteert het fietsen op een dusdanige manier dat, als je eenmaal besloten hebt om op een bepaalde dag te gaan fietsen, je alleen maar naar de club hoeft te gaan om een prachtige door de toerleider verzonnen rit te rijden in gezelschap van je clubgenoten.

40 jaar ervaring betekent dat de routes over de Heuvelrug of de polder hun weerga niet kennen en qua schoonheid en uitdaging nooit zullen vervelen. Je komt op plekken waar je nog nooit geweest bent en die je zelf met moeite had kunnen vinden.
Terug in het clubhuis worden de ritten nog even dunnetjes over gedaan tijdens de nazit.

In de winterperiode is het meestal wat rustiger, de racefiets wordt nog wel gebruikt maar er worden ook veel ritten op de mountainbike gemaakt.

In het zomerseizoen, dat traditioneel begint met de lenterit en wordt afgesloten met de herfstrit, is het clubhuis druk bezet door de leden, man, vrouw, jong en oud.

Los van de wekelijkse fietsritten worden er voor de leden verschillende meerdaagse activiteiten georganiseerd in binnen- en buitenland waarvoor de animo, zo is de afgelopen jaren wel gebleken, erg groot is.
Zo hebben we vele weekenden in de Ardennen gehad om Luik-Bastenaken-Luik te fietsen en weken rond de Marmotte en de Dolomieten Marathon. Een vaste traditionele tocht is de Teutotocht, die voor het eerst werd gehouden in het Teutoburgerwoud. Dit zijn mooie fietsdagen die optimaal worden benut want ook de heen- en terugreis gebeurt per fiets.

Dan zijn er nog de clubweekenden, veelal georganiseerd op circa 500 km afstand van Houten waar de organisatoren een gezellig hotel reserveren en iedere keer weer prachtige routes weten uit te zetten. We zijn al op weekend geweest in de Vogezen, Luxemburg en Sauerland. 

Veel animo is er ook voor de jaarlijkse standplaats. Tijdens deze week in augustus wordt er eveneens in het buitenland gefietst, meestal in het hooggebergte in Italië of Frankrijk, Dolomieten of Alpen. Ook deze reizen zijn geliefd vanwege de vele mogelijkheden die door de organisatoren worden geboden aan fietsroutes, voor elk wat wils.

Was er in de beginjaren sprake van een club met voornamelijk mannelijke leden, inmiddels blijkt dat het aantal vrouwelijke leden groeiende is.

De diversiteit van WTC Houten ‘80 laat zich niet vatten in een paar zinnen, die moet je echt ervaren door een keer mee te rijden op een zondagochtend of een door de weekse dag.
Wat let je, kom eens kijken,…. voor elk wat wils.

WTC-ers in beeld

wtcers in beeld